Biografie

Ik ben nieuwsgierig, bevlogen, wil graag begrijpen hoe iets écht werkt, en probeer psychologische theorieën en principes toegankelijk en toepasbaar te maken. Ik zit graag op een racefiets. 

Ik groeide op in het pittoreske middeleeuwse stadje Hattem en voltooide het gymnasium aan het Carolus Clusius College te Zwolle. Wellicht nog altijd onder invloed van de botanicus Carolus Clusius trok ik vervolgens voor mijn studie naar Leiden. In 2009 promoveerde ik als psycholoog aan de Universiteit Utrecht, waarna ik aan meerdere universiteiten verbonden was. Maar vanuit mijn passie om een brug tussen wetenschap en praktijk te slaan, werkte ik ook meerdere jaren in het bedrijfsleven. Momenteel werk ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en woon ik met mijn vrouw (ook psycholoog) en twee jongens in Zeist In 2015 verscheen mijn 1e boek De verborgen motor, waarin ik psychologische theorieën toepas op de praktijk van het wielrennen. Het boek beleefde tot nog toe 8 drukken en ontving alom positieve recensies. In 2018 volgde Leven in cadans, en in 2023 komt mijn nieuwe en meest ambitieuze boek tot nog toe uit: Het raadsel van het ik


Als spreker vertel ik vooral over de psychologie van presteren, en over onze identiteit en waarom het zo belangrijk is om stil te staan bij wie we zijn. Daarbij vertaal ik de psychologische kennis steevast naar de concrete situatie die voor het publiek van belang is.

Interviews en artikelen over mijn werk verschenen eerder in/op Trouw, NPO1, NOS, de Volkskrant, de Standaard, Grinta!, ProCycling, Fiets magazine, Quest, RTV Utrecht, en anderen.